یکی از محبوبترین گروههای آموزشی در کنکور سراسری، گروه تجربی است. کنکور تجربی رشتههای پرطرفدار زیادی دارد و اکثر داوطلبان به دنبال قبولی در رشتههای این گروه تجربی هستند. یکی از رشتههای گروه تجربی که محبوبیت بسیار زیادی مابین داوطلبان گروه تجربی دارد، رشته پزشکی است. بدون شک رشته پزشکی یکی از محبوبترین رشتههای گروه تجربی است که دشواریهای بسیار زیادی برای قبولی دارد. این بدین معنی است که قبولی در رشته پزشکی به همین راحتی نیست و داوطلبان را با چالشهایی روبهرو میکند.
معرفی دورههای تحصیل در رشته پزشکی
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در این رشته، برنامهریزی دقیق است. شما میتوانید با یک برنامهریزی دقیق و یک چشمانداز کلی در این رشته قبول شوید. برای داشتن اطلاعات بیشتر ابتدا مراحل تحصیل این رشته را برای شما معرفی میکنیم. مراحل تحصیل در این رشته شامل 4 دوره زیر است:
- علوم پایه
- فیزیوپاتولوژی
- کارآموزی بالینی(استاژری)
- کارورزی بالینی(اینترنی)
دوره اول: علوم پایه
اولین دورهای که در رشته پزشکی عمومی باید پشت سر گذاشت، دوره علوم پایه است. این دوره معمولا در یک مقطع 2 ساله و در 4 ترم به دانشجویان پزشکی ارائه میشود. دانشجویان در این دوره با مباحث اولیه و پایه پزشکی آشنا میشوند. معمولا در این دوره مجموعهای از دروس تئوری به دانشجویان تازه وارد ارائه میشود. دانشجویان بعد از گذراندن 4 ترم، آزمون جامع میدهند و وارد دوره بعدی میشوند. دروس علوم پایه عبارتند از:
- آناتومی
- بیوشیمی
- بافتشناسی
- اپیدمیولوژی
- جنینشناسی
- ایمنیشناسی
- فیزیولوژی
- روانشناسی
- ژنتیک
- تغذیه
- میکروبشناسی
- انگلشناسی
- قارچشناسی
- ویروسشناسی
- آسیبشناسی عمومی
- دروس عمومی
- زبان تخصصی
دوره علوم پایه، یکی از مهمترین مراحل دوره رشته پزشکی است زیرا دانشجویان با اساس و پایه بدن و وضعیت آن آشنا میشوند. دانشجویان بعد از گذراندن این دوره و شرکت در آزمون جامع، وارد دوره فیزیوپاتولوژی میشوند.
دوره دوم: فیزیوپاتولوژی
دوره دوم رشته پزشکی عمومی، فیزیوپاتولوژی است. این دوره معمولا 1 ساله است و 6 الی 7 ترم دارد. دروس فیزیولوژی و فارماکولوژی در این دوره به دانشجویان ارائه میشود. امتحانات این دوره معمولا به صورت ماهانه برگزار میشوند. دانشجویان در این دوره با ساختار و انواع بیماریهای بدن به طور کامل و دقیق آشنا میشوند. دروس فیزیوپاتولوژی عبارتند از:
- آسیبشناسی اختصاصی
- سمیولوژی
- فارماکولوژی
- پاتولوژی تئوری
- دوره فیزیوپاتولوژی ارگانها
- فیزیک پزشکی
- و …
دانشجویان بعد از گذراندن این دوره وارد دوره سوم و محیط بیمارستان میشوند. دوره سوم، کارآموزی بالینی یا استاژری است.
دوره سوم: کارآموزی بالینی(استاژری)
دوره سوم که به آن کارآموزی بالینی گفته میشود دانشجویان را وارد محیط بیمارستان میکند. این دوره معمولا به صورت 2 ساله است و در 4 الی 5 ترم به دانشجویان پزشکی ارائه میشود. این دوره به دو بخش تئوری و عملی تقسیم میشود. دانشجو در این دوره در ساعات مشخصی از شب به عنوان کشیک فعالیت میکند. دوره استاژری به دانشجویان کمک میکند تا در محیط بیمارستان، آموزشهای تئوری خود را به صورت عملی یاد بگیرند. دانشجویان بعد از گذراندن این دوره در یک آزمون پیش کارورزی شرکت میکنند. قبولی در این آزمون، مجوز ورود به دوره کارورزی بالینی است. کارآموزی بالینی شامل دورههای زیر است:
- جراحی
- بخش داخلی
- کودکان
- چشم
- زنان و زایمان
- گوش، حلق و بینی
- رادیولوژی
- پوست
- بیماریهای اعصاب
- بیماریهای عفونی
دوره چهارم: کارورزی بالینی (اینترنی)
آخرین دوره رشته پزشکی عمومی، کارورزی بالینی یا اینترنی است. این دوره معمولا دو ساله است و کاملا در بیمارستان سپری میشود. فعالیت دانشجویان در این دوره زیر نظر اساتید صورت میگیرد. کارورزی بالینی یا اینترنی سختترین دوره پزشکی است زیرا دانشجویان به صورت مستقیم با بیماران سروکار دارند. اگر دانشجویان این دوره را با موفقیت سپری کنند و در آزمون موفق شوند، رسما به عنوان یک پزشک به جامعه معرفی میشوند. دروس این دوره عبارتند از:
- کارورزی بخش چشم
- کارورزی بخش جراحی
- کارورزی بخش سوختگی
- کارورزی بخش ارتوپدی
- کارورزی بخش اطفال
- کارورزی بخش گوش، حلق و بینی
- کارورزی بخش زنان و زایمان
- کارورزی بخش اورژانس
- کارورزی بخش پوست
- و …
دانشجویان بعد از گذراندن این دروس و موفقیت در آزمون، شماره نظام پزشکی خود را نیز دریافت میکنند.
رشته پزشکی چند سال طول میکشد؟
داوطلبانی که به دنبال قبولی در رشتههای پزشکی هستند باید تمامی جوانب را در نظر داشته باشند. یکی از مواردی که در رشته پزشکی دردسر زیادی ایجاد میکند، مدت زمان فارغالتحصیلی این رشته است. طول دوره تحصیلی پزشکی عمومی در مقایسه با سایر دورههای تحصیلی بسیار بیشتر است. این بدین معنی است که داوطلبان باید این موضوع را در نظر داشته باشند که برای فارغالتحصیلی در رشته پزشکی عمومی باید یک دوره 8 ساله را سپری کنند. داوطلبان میتوانند پس از طی این دوره 8 ساله برای گرفتن تخصص در آزمون رزیدنتی شرکت کنند. شاید برای بسیاری از داوطلبان این سوال پیش آید که مدت زمان دوره تخصصی پزشکی چقدر است؟ دانشجویانی که به دنبال مدرک تخصص خود هستند باید حداقل 4 سال دیگر نیز به ادامه تحصیل خود ادامه دهند. با یک حساب ساده میتوان گفت که داوطلبان برای کسب مدرک تخصصی خود باید 12 سال زمان سپری کنند.
طول دوره تحصیل تخصص پزشکی به رشته مورد نظر دانشجویان نیز بستگی دارد. برخی از رشتههای تخصصی یک دوره پیش از 4 سال دارند. داوطلبان با توجه به تمامی این شرایط باید این موضوع را بدانند که از زمان شروع به تحصیل تا کسب دکترای عمومی به 8 الی 9 سال زمان نیاز دارند. رشته پزشکی مزایای خاص خود را دارد و اکثر داوطلبان برای کسب یک درآمد بالا به سراغ این رشته تحصیلی میروند. اما بدون شک این رشته نیز معایب خاص خود را دارد. داوطلبان باید مدت زمان زیادی را برای کسب فارغالتحصیلی در این رشته سپری کنند. این مدت زمان کم نیست و داوطلبان باید توجه زیادی به این موضوع داشته باشند. تمامی این موارد به خوبی نشان میدهند که داوطلبانی که به دنبال رشته پزشکی هستند باید تمامی این جوانب مثبت و منفی را در نظر داشته باشند.