آيا ميدانيد از دانشآموزان مطرحترين مدارس غيرانتفاعي تهران گرفته تا دانشآموزان محرومترين مناطق کشور، يکي از بزرگترين دغدغههايشان، برخورد والدين با نمرات مدرسه و به خصوص نتايج کنکور آنهاست؟
روزهاي قبل از اعلام نتايج نهايي
شما نگرانيد و از اين ميترسيد که فرزندتان در رشتهاي که قبولي در آن، اميد و آرزوي شما يا خودش بوده است، پذيرفته نشود؛ اما نبايد اين نگراني را به فرزندتان منتقل کنيد. فرزند شما نبايد تصور کند که ارزش و اعتبار او يا ميزان دوست داشته شدنش، بستگي به رشتهاي دارد که در دانشگاه قبول ميشود.
اين روزها در هر جمعي که حضور داريد، پشت تلفن با خانوادهتان (خصوصاً در شرايطي که او ميشنود) درباره وضعيت حساس او سخن نگوييد. انجام اين کار، روي ذهن او بار رواني ميگذارد و حس ميکند که اگر موفق نشود، قطعاً شما را سرشکسته خواهد کرد.
مقايسه نکنيد
مقايسه کردن وضعيت تحصيلي و موفقيت فرزندتان با همسالانش يا خواهر و برادر قبلي يا بعدياش، که از او موفقترند، اعتماد به نفس فرزندان را از بين ميبرد، و القاي اينکه به قدر کافي موفق نبوده است، او را در مسيرش تحقير ميکند و نااميد ميسازد. بايد بپذيريد که هر فرد، تواناييهاي خاص خود را دارد.
فرزندان شما ابزار برآورده کردن آرزوهاي شما نيستند!
برخي از خانوادهها ناکاميهاي گذشته خود را به فرزندانشان سرايت ميدهند و آرزوهاي سرکوب شدة خود را در آيندة فرزندانشان ميبينند، و متاسفانه با ايجاد چنين وضعيتي در خانوادهها، پرخاشگري و افسردگي شکل ميگيرد، و در چنين شرايطي است که افراد سرخورده از خانواده ميگريزند و نخستين جرقههاي گريز از خانواده، درست در همين نقطه شکل ميگيرد؛ به عبارت ديگر، وقتي موفقيت تحصيلي فرزند، آمال خانواده بشود، و پدر و مادر، تمام اميد خود را به موفقيت تحصيلي فرزند خود وابسته کنند، در صورت نتيجه نگرفتن، هم فرندان و هم پدر و مادر (خانواده) با سرخوردگي و ياس مواجه خواهند شد.
بعد از اعلام نتايج آزمون نهايي
براي کاهش اضطراب فرزندتان دربارة نتيجة آزمون سراسري، از او سؤال نکنيد و اجازه دهيد تا فرزندتان خودش از نتيجة آزمون براي شما بگويد. همچنين بعد از اطلاع از رشتهاي که فرزندتان در آن پذيرفته شده (يا آگاهي از اينکه در هيچ رشتهاي پذيرفته نشده است)، از سرزنش و مقايسه او با ديگران پرهيز کنيد؛ چرا که اين موضوع ممکن است موجب آسيب روحي و جسمي او شود.
شما بايد در صورت قبول نشدن فرزندانتان در کنکور، آرزوها و خواستههاي خود را فراموش کنيد و به دنبال تقويت روحيه فرزند خود باشيد و اين نکته را به فرزندانتان يادآور شويد که شکست در کنکور، به معناي پايان زندگي نيست و آنها در سال آينده نيز ميتوانند با موفقيت اين آزمون را طي کنند.